فارس گزارش میدهد
خانواده امروزی؛ محل آرامش روانی یا تجمل و اشرافیگری
خانواده ایرانی باید حول محور اسلام بگردد و در واقع تجلیبخش تعالیم اسلامی باشد؛ اما به راستی خانواده امروزی، محل آرامش روانی انسانهاست یا به محلی برای تجمل و اشرافیگری تبدیل شده است؟
به گزارش خبرگزاری فارس از شرق استان تهران، رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در توصیههایی به خانوادههای ایرانی میفرمایند: نگرش اسلام به خانواده، نگرشی درست، اصیل و یک نگاه همراه با اهتمام است که خانواده، اصل قرار داده شده و به هم زدن بنیان خانواده یا آشفته نمودن آن جزو بدترین کارهاست.
از منظر ولی امر مسلمین جهان، خانواده در اسلام، یعنی محل سکونت دو انسان، محل آرامش روانی دو انسان، محل انس دو انسان با یکدیگر، محل تکامل یک نفر به وسیله یک نفر دیگر، آن جایی که انسان در آن صفا مییابد، راحتی روانی مییابد، این محیط خانواده است.
معظمله همچنین میفرمایند: اگر در جامعهای، خانواده مستحکم شد و زن و شوهر حقوق یکدیگر را رعایت کردند و با هم اخلاق خوش داشته و سازگاری کنند و با همکاری هم، مشکلات را برطرف کرده و فرزندان را تربیت کردند، آن جامعه به صلاح خواهد رسید و نجات پیدا خواهد کرد.
اما امروز سئوال اینجاست که با وجود هزاران شبکه تلویزیونی و رادیویی و دهها هزار پایگاه اینترنتی داخلی و خارجی که دائماً ترویج بیبند و باری، تجمل و اشرافیگری و سست کردن بنیان خانواده را در اولویت برنامههای خود قرار دادهاند، تا چه اندازه به این بیانات رهبر فرزانه انقلاب اسلامی جامه عمل پوشانده شده است.
خانواده؛ منشأ تحولات اساسی
استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه در این زمینه اعتقاد دارد: خانواده منشأ تحولات اساسی اجتماع انسانی و شکلگیری باورها و اعتقادات تعالیبخش معنوی جامعه است.
خسرو عزیزی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شرق استان تهران اظهار داشت: خانواده به عنوان کوچکترین واحد اجتماعی از منظر جامعهشناختی بسیار حائز اهمیت است.
وی گفت: بسیاری از مشکلات و گرفتاریهای زندگی و در عین حال بسیاری از پیشرفتها و توفیقات افراد از همین نهاد کوچک سرچشمه میگیرد.
استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیروزکوه افزود: در دین مبین اسلام بر تحکیم روابط خانوادگی و تعمیق و تعمق خانواده توصیه فراوان و همواره بر نقش و تاثیر آن در توسعه بالندگی جامعه تاکید شده است.
وی بیان داشت: از این منظر، مکتب اسلام با سایر مکاتب جهان به خصوص مکاتب غربی تفاوتهای فراوان داشته و این دین آسمانی، به خانواده به عنوان بستر نخستین شکلگیری تفکر و عقاید انسانی نگاهی مقدس دارد.
عزیزی تصریح کرد: خمیرمایه فرزندان از خانوادهها شکل میگیرد و بنابراین، اسلام به اصل و منشأ توجه و تاکید بسیار دارد.
وی با تشبیه خانواده به چشمه آب خاطرنشان کرد: همانگونه که آب از سرچشمه وارد مسیرهای پرپیچ و خم، جویها و رودخانهها میشود، فرزندان نیز از چشمه زلال و جوشان خانواده پا به آغوش اجتماع میگذارند.
عزیزی ادامه داد: بدیهی است که هر چه پاکی و زلالی این چشمه بیشتر باشد، آمادگی بیشتری برای پذیرش مفاهیم دینی و مذهبی و ارزشها در فرزندان وجود خواهد داشت.
رئیس بسیج اساتید دانشگاه آزاد اسلامی فیروزکوه هشدار داد: اگر خدای نکرده به این نهاد مقدس کمتر از سایر نهادهای علمی، آموزشی، پرورشی و فکری سطح اجتماع بها داده شود، هزینههای اجتماعی سنگینی را به دنبال خواهد داشت.
وی با اشاره به شکلگیری فرهنگ اجتماع از فرهنگ خانوادهها یادآور شد: تفکر خانواده از اوان کودکی تا دوران نوجوانی و جوانی و زمانی که فرزندان پا به عرصه اجتماع میگذارند، کماکان استمرار مییابد و آنقدر نقش گیرا و پررنگی دارد که حتی با تشکیل خانوادههای جدید از سوی فرزندان نیز تداوم خواهد یافت.
بیتوجهی به خانواده؛ عامل اصلی سیر نزولی جمعیت
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان فیروزکوه نیز اظهار داشت: در اسلام هیچ بنایی محکمتر و محبوبتر از بنای خانواده نیست.
حجتالاسلام والمسلمین داود ضمیررضوانی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شرق استان تهران بیان کرد: خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید «از جنس خودتان برای شما زوج و همسری آفریدیم تا موجب آرامش شما شود».
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان فیروزکوه افزود: خداوند در جای دیگری از کلامالله مجید میفرماید «همسر شما محل کشت و تولید نسل شماست» و همچنین «بین شما مودت و رحمت قرار دادیم».
وی خاطرنشان کرد: با اندکی دقت و توجه در این آیات درمییابیم که تشکیل خانواده آرامش، تداوم و بقای نسل و محبت و دوستی بین زوجین و اعضای خانواده را به دنبال دارد.
ضمیررضوانی با اشاره به کمبود محبت، آرامش و عاطفه و سیر نزولی جمعیت در جوامع غربی تصریح کرد: این امر به خاطر توجه نکردن به بنای محکم و نقشآفرین خانواده است.
وی ادامه داد: کشورهای غربی برای رسیدن به مطامع شوم خود و اینکه بتوانند سایر ملل را تحت سیطره خود درآورند، به بهانه استفاده بهتر از عمر و لذت بیشتر، ازدواج نکردن را ترغیب و تشویق میکنند.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان فیروزکوه بیان داشت: این در حالی است که در آیات و روایات اسلامی به تشکیل نهاد مقدس خانواده، توصیه و تاکید فراوان شده است که به قول استاد شهید مرتضی مطهری «افراد با ازدواج انسانهای پختهای میشوند».
خانوده اسلامی و دوری از اسراف و ریخت و پاش
امام جمعه فیروزکوه نیز گفت: خانوده اسلامی اسراف نمیکند؛ بانوان ایرانی اهل ریخت و پاش، تجملات و تشریفات نیستند.
حجتالاسلام والمسلمین عبدالعلی استیری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شرق استان تهران اظهار داشت: در ایران اسلامی روز خانواده گرامی داشته میشود و این نامگذاری به منظور جلب توجه هر چه بیشتر خانوادهها در دنیا به جایگاه این نهاد مقدس و کوچکترین واحد اجتماعی است که البته در اسلام چیز تازهای نیست و از 1400 سال پیش به آن توجه ویژهای شده است.
امام جمعه فیروزکوه افزود: نگاهی به اسلام و آموزههای ناب اسلامی حاکی از معرفی نمونهها، الگوها و استانداردهایی است که هر چقدر خانوادهها به آنها نزدیکتر باشند، شایستگی و برتری بیشتری را برای خود فراهم میسازند.
وی خاطرنشان کرد: مطابق آیه 23 سروه مبارکه «احزاب»، اهل بیت(ع) به عنوان الگو و اسوه حسنه به جامعه بشریت معرفی شدهاند و توجه به ویژگیهای آنان در تمامی ابعاد، محقق کننده خانواده برتر است.
استیری تصریح کرد: برخورداری از اصل و نسب پاک، قوی بودن دین و ایمان، برتری علمی و معنوی، پیشه کردن تقوای الهی و شیوه زندگی، از جمله مشخصههای خانوادههای برتر است.
وی بر مبنای آموزههای دینی یادآور شد: از دیدگاه اسلام تمام نگاه خانواده منحصر به آبادی و آبادانی دنیا نیست؛ بلکه در کنار آن با توجه ویژه به آخرت، جهتگیریها رنگ و لعاب الهی دارد.
امام جمعه فیروزکوه بیان داشت: خانوده اسلامی اسراف نمیکند؛ اهل ریخت و پاش، تجملات و تشریفات نیست؛ اسیر زندگی دنیا نمیشود و به تربیت صحیح و اسلامی فرزندان توجه ویژه دارد.
وی تصریح کرد: در برهه حساس کنونی که شیاطین جن و انس در تلاش هستند تا سرمایههای دین و انقلاب را از نظام اسلامی جدا سازند، خانوادهها باید به تربیت اسلامی فرزندان اهتمام داشته باشند.
استیری هشدار داد: مطابق فرمایش امام صادق(ع)، «لحظهای غفلت خانوادهها از این مهم، از دست رفتن این سرمایههای عظیم را به همراه دارد».
وی تاکید کرد: امروز آحاد جامعه اسلامی به خصوص آنانی که پرچم فرهنگی جامعه را به دوش میکشند، در این راستا مسئولیت دارند تا جامعه با بهرهمندی از این ظرفیت و قابلیت بالای خود به اهداف تعالی انسانی خود و توسعه همهجانبه دست یابد.
جهانیان و توجه ناخواسته به امر خانواده
مسئول امور بانوان فرمانداری فیروزکوه نیز در این ارتباط به خبرنگار فارس در شرق استان تهران گفت: نخستین بار در سال 1993 میلادی، مجمع عمومی سازمان ملل متحد، روز 15 ماه می را به عنوان روز جهانی خانواده اعلام کرد و این نشاندهنده اهمیت خانواده در افکار عمومی جهان به خصوص مسلمانان است.
معصومه حقیقت گفت: اصولاً نامگذاری یک روز در سال به مناسبت یا موضوعی خاص، فرصتی برای جلب توجه همگان به آن موضوع است و یادآوری جمعی در مورد آن فراهم میکند.
مسئول امور بانوان فرمانداری فیروزکوه تصریح کرد: مقولهای مهم همچون خانواده باید در تمام طول سال و در میان همه سازمانها و افرادی که به نوعی با آن سر و کار دارند، جریان داشته باشد و جدی گرفته شود.
وی خاطرنشان کرد: پیوند زناشویی بین زن و مرد، کوچکترین نهاد اجتماعی را شکل میدهد و چه محصولی به نام فرزند داشته یا نداشته باشد، خانواده نامیده میشود.
حقیقت با اشاره به تغییر نقش افراد و خانوادهها در طول تاریخ افزود: آنچه تاکنون جزو مسئولیتها و نقشهای اصلی خانوادهها باقی مانده، همان جنبه افزایش نسل، انسانسازی و تربیت نسل آینده است.
خانواده؛ محل بروز اکثر مشکلات و آسیبها
مسئول کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شهرستان فیروزکوه نیز در این زمینه به خبرنگار فارس در شرق استان تهران میگوید: خانواده به عنوان ابزار اصلی انسجام جامعه از طریق فعالیتهای اجتماعی است که تامین کننده عشق، امنیت و حمایت از افراد است.
سیدخدیجه حسینی هشدار داد: البته باید مراقب بود که کوچکترین نهاد اجتماعی به عنوان کوچکترین گروه اجتماعی نیز قلمداد میشود؛ به طوری که اکثر مشکلات و آسیبها ابتدا در خانواده بروز و ظهور مییابد.
حسینی یادآور شد: امروز موضوع خانواده به صورت فراگیر در سطح جهانی و از سوی نهادهای ملی و بینالمللی مورد توجه ویژه است و آنها، هدف نهایی تحکیم بنیان خانواده را دنبال میکنند.
خانواده و نیازی به نام «آموزش»
سمیه علیجانی، یکی از بانوان فیروزکوهی نیز در اینباره به خبرنگار فارس گفت: آموزش اعضای خانواده با هدف تحکیم بنیان خانواده، یکی از ضروریات و ابزارهای مهم در جهت افزایش آگاهی افراد است.
وی تصریح کرد: لازم است تا برنامهریزان جامعه برنامههایی هر چه پُربارتر در جهت آموزش ارتباطات خانوادگی برای داشتن خانوادهای سالم تدارک ببینند.
این بانوی فیروزکوهی ویژگیهای یک خانواده سالم را احترام و علاقه به سایران، پذیرفتن واقعیتها و مشکلات و یافتن راهکارهای مقتضی، الگوسازی برای فرزندان، احساس حس ارزشمندی و اعتقاد به ارزشهای دینی و منزلت انسانی برشمرد.
جامعه بیخانواده، خاستگاه مشکلات روانی
رهبر معظم انقلاب اسلامی همچنین در فراز دیگری از بیانات خود میفرمایند: جامعه بیخانواده، جامعه آشفتهای است، جامعه ناامنی است.
جامعهای است که در آن مواریث فرهنگی و فکری و عقاید نسلها به یکدیگر آسان منتقل نمیشود. جامعهای که در آن تربیت انسان به راحتی و روانی صورت نمیگیرد؛ اگر جامعهای خانواده نداشته باشد یا خانواده در آن متزلزل باشد، انسان در بهترین پرورشگاههای خود هم پرورش پیدا نخواهد کرد.
خانواده بنیاد بسیار مهم و حائز اهمیتی است؛ فایده خانواده در تربیت نسل بشر و ایجاد انسانهای سالم از لحاظ معنوی و فکری و روانی یک فایده منحصر به فرد است و به واقع، هیچ چیزی جای خانواده را نمیگیرد.
انتهای پیام/2568/ی40/ژ1001